середа, 9 березня 2016 р.

Математика 4 клас ДІЛЕННЯ БАГАТОЦИФРОВИХ ЧИСЕЛ НА ЧИСЛА ДРУГОГО ДЕСЯТКА. РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ЗАДАЧ

ДІЛЕННЯ БАГАТОЦИФРОВИХ ЧИСЕЛ НА ЧИСЛА ДРУГОГО ДЕСЯТКА. РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ЗАДАЧ
Мета: розглянути особливості добору цифри частки при діленні на числа другого десятка; виробляти вміння розв’язувати задачі на знаходження середнього арифметичного; розвивати мислення, пам’ять; виховувати уважність.
Хід уроку
I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
II. КОНТРОЛЬ, КОРЕКЦІЯ І ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ
1. Перевірка домашнього завдання
Завдання 1018
Розв’язання
(68 + 84) : 2 = 76 (хв)
Відповідь: 76 хв середня тривалість розмов за два дні.
Завдання 1019
20 988 : 53 – 12 420 : 46 = 396 – 270 = 126.
Відповідь: частка більша на 126.
2. Усні обчислення
1) Гра «Ланцюжки».
(102 + 98) : 100 • 25 : 10 = 5   (12 • 10 + 180) : 3 • 6 = 600
180 : 18 • 23 – 230 + 50 = 50   (16 • 3 + 2) : 5 • 10 = 100
2) Порівняння виразів.
567 • 26  567 • 29               456 + 307  307 + 456
289 – 37  289 – 97              123 : 3  126 : 6
3. Математичний диктант
- 2500 збільште в 4 рази.
- Запишіть число, яке в 3 рази менше частки чисел 750 і 10.
- Чому дорівнює 3/5 км? 3/5 кг?
- Задумали  число, 1/8  цього  числа  дорівнює  900.  Чому  дорівнює  все  число?
- У хлопчика було 10 грн, на 3/5 цих грошей він купив блокнот. Скільки грошей залишилося у хлопчика?
- Задумали число. Якщо його потроїти, вийде 615. Яке число задумали?
- У відрі 8 л води, що в 8 разів менше, ніж у бочці. Скільки літрів води у відрі і в бочці?
- Один комп’ютер коштує а грн. Скільки коштують b комп’ютерів?
- У Миколи було 20 грн, у Михайлика 25 грн. Скільки кульок вони можуть  купити, якщо кулька коштує 2 грн?
- Яку відстань пройде баржа за с годин, що рухається зі швидкістю bкм/год?
Відповіді: 10 000; 25; 600 м; 600 г; 7200; 4 грн; 205; 72 л; а • bгрн; 22 куль-ки; b • с км).
4. Робота за підручником (с. 160)
Завдання 1020 (фронтально)
24 • 25 • 4 = 24 • (25 • 4) = 24 • 100 = 2400;
15 • 13 • 3 = (15 • 3) • (10 + 3) = 45 • 10 + 45 • 3 = 450 + 135 = 585;
5 • 275 • 2 = 275 • (5 • 2) = 275 • 10 = 2750;
2 • 25 • 90 = 90 • (2 • 25) = 50 • 90 = 4500.
Завдання 1021 (з поясненням на дошці)
46 057 : а, якщо а = 53;
46 057 : 53 = 869.
b : 64, якщо b= 49 536;
49 536 : 64 = 774.
5. Повідомлення теми і мети уроку
III. РОБОТА НАД НОВИМ МАТЕРІАЛОМ
1. Робота за підручником (с. 160)
Завдання 1022
2. Фізкультхвилинка
IV. ЗАКРІПЛЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1. Письмове виконання завдань (з поясненням на дошці)
Завдання 1023
7176 : 23 = 312;   1122 : 17 = 66;
9889 : 31 = 319;   6059 : 73 = 83.
2. Зарядка для очей
V. РОЗВИТОК МАТЕМАТИЧНИХ ЗНАНЬ
Завдання 1024
Після колективного складання плану розв’язування учні розв’язують зада-чу самостійно.
План
1) Яка маса однієї бочки з розсолом і огірками?
2) Скільки всього бочок навантажили?
3) Скільки було всього кілограмів огірків?
Розв’язання
1) 70 + 18 = 88 (кг) — маса бочки з розсолом та огірками разом;
2) 4 т 840 кг = 4840 кг;
4840 : 88 = 55 (боч.) — навантажили.
3) 70 • 55 = 3850 (кг) — огірків навантажили;
3850 кг = 3 т 850 кг.
Відповідь: 3 т 850 кг огірків навантажили на машину.
Завдання 1025 (самостійно)
Розв’язання
1) 45 • 6 = 270 (кг) — з 6 ар;
2) 41 • 2 = 82 (кг) — з 2 ар;
3) 6 + 2 = 8 (ар) — усього;
4) 270 + 82 = 352 (кг) — усього;
5) 352 : 8 = 44 (кг) — середня урожайність.
Відповідь: 44 кг — середня урожайність ячменю.
VI. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ
— Що нового дізналися на уроці?
— Яке завдання було найцікавішим?
VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Завдання 1026; 1027 (с. 161).

Немає коментарів:

Дописати коментар