середа, 9 березня 2016 р.

Математика 4 клас ПОВТОРЕННЯ МНОЖЕННЯ ДВОЦИФРОВИХ ЧИСЕЛ. ЗАДАЧІ НА ЗНАХОДЖЕННЯ ЧИСЛА ЗА ДВОМА РІЗНИЦЯМИ

ПОВТОРЕННЯ МНОЖЕННЯ ДВОЦИФРОВИХ ЧИСЕЛ. ЗАДАЧІ НА ЗНАХОДЖЕННЯ ЧИСЛА ЗА ДВОМА РІЗНИЦЯМИ
Мета: повторити усне й  письмове множення двоцифрових чисел на двоцифрове; вчити учнів розв’язувати задачі на знаходження невідомого за двома різницями; вдосконалювати обчислювальні навички; розвивати увагу, мислення; виховувати інтерес до предмета.
Хід уроку
I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
II. КОНТРОЛЬ, КОРЕКЦІЯ І ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ
1. Перевірка домашнього завдання
Завдання 905
x• 90 = 36 810          x: 90 = 990            18 360 : x= 90
x= 36 810 : 90          x= 990 • 90            x= 18 360 : 90
x= 409                      x= 89 100              x= 204
Завдання 906
Розв’язання
І спосіб
1) 150 • 18 = 2700 (грн) — першого дня;
2) 150 • 30 = 4500 (грн) — другого дня;
3) 4500 – 2700 = 1800 (грн) — більше.
ІІ спосіб
1) 30 – 18 = 12 (ст.) — більше другого дня;
2) 150 • 12 = 1800 (грн)
Відповідь:на 1800 грн більше вторгував магазин другого дня, ніж першого.
2. Гра «Ланцюжок»
Знайдіть добуток чисел 17 і 20; збільште в 2 рази, збільште на 2; зменште у 2 рази; зменште на 2; дізнайтеся, у скільки разів отримане число більше, ніж 3; дізнайтеся, на скільки отримане число більше, ніж 3; знайдіть добуток отриманого числа і 6; знайдіть частку від ділення отриманого числа на 10; зменште у 22 рази; збільште в 150 разів; збільште на 150.
Відповіді:340; 680; 682; 341; 339; 113; 110; 660; 66; 3; 450; 600.
3. Повідомлення теми і мети уроку
III. РОБОТА НАД ТЕМОЮ УРОКУ
1. Робота за підручником (с. 147–148)
1) Усне виконання завдань.
Завдання 921; 922
2) Письмове виконання завдань (з поясненням на дошці).
Завдання 923
82 • 67 = 5494;        78 • 39 = 3042;
55 • 74 = 4070;        75 • 34 = 2550;          63 • 45 = 2835.
2. Фізкультхвилинка
3. Робота над задачами
Завдання 924
Задача 1
Розв’язання
48 : 2 = 24 (грн)
Відповідь:24 грн коштує 1 м тканини.
Задача 2
Розв’язання
1) 5 – 3 = 2 (м) — на 2 м більше купив перший покупець.
2) 48 : 2 = 24 (грн) — коштує 1 м тканини.
Відповідь:24 грн коштує 1 м тканини.
Задача 3
Розв’язання
1) 5 – 3 = 2 (м) — більше купив перший покупець.
2) 48 : 2 = 24 (грн) — 1 м тканини.
3) 24 • 3 = 72 (грн) — заплатив другий покупець.
Відповідь:72 грн заплатив другий покупець.
Завдання 925
Розв’язання
1) 2 кг 600 г • 2 = 2600 г • 2 = 5200 г — важить цілий кавун;
2) 5200 : 5 = 1040 (г) — важить 1/5 частина кавуна.
Відповідь:1040 г важить 1/5 частина кавуна.
IV. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ
— Чого вчилися на уроці?
— Що викликало утруднення?
— Що сподобалося найбільше?
V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Завдання 926; 927 (с. 148).

Немає коментарів:

Дописати коментар