середа, 9 березня 2016 р.

Математика 4 клас МНОЖЕННЯ БАГАТОЦИФРОВИХ ЧИСЕЛ НА ТРИЦИФРОВІ (ознайомлення). ЗАДАЧІ НА РУХ. ЗНАХОДЖЕННЯ ЗНАЧЕНЬ ВИРАЗІВ НА СУМІСНІ ДІЇ

МНОЖЕННЯ БАГАТОЦИФРОВИХ ЧИСЕЛ НА ТРИЦИФРОВІ (ознайомлення). ЗАДАЧІ НА РУХ. ЗНАХОДЖЕННЯ ЗНАЧЕНЬ ВИРАЗІВ НА СУМІСНІ ДІЇ
Мета: ознайомити учнів з алгоритмом письмового множення багатоцифрових чисел на трицифрові; закріплювати вміння розв’язувати і складати задачі на зустрічний рух; виховувати інтерес до вивчення математики.
Хід уроку
I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
II. КОНТРОЛЬ, КОРЕКЦІЯ І ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ
1. Перевірка домашнього завдання
Завдання 957
4038 • 97 – 24 600 : 60 • 32 = 391 686 – 13 120 = 378 566;
6750 : 30 : 5 + 6750 : (30 : 5) = 45 + 6750 : 6 = 45 + 1125 = 1170;
6912 • (3 • 27) – 94 508 = 6912 • 81 – 94 508 = 559 872 – 94 508 = 465 364.
Завдання 958
Розв’язання
1) 420 – 375 = 45 (п.) — більше у санаторії «Сонечко»;
2) 45 : 15 = 3 (п.) — на 1 дитину;
3) 420 : 3 = 140 (д.) — у санаторії «Сонечко»;
4) 375 : 3 = 125 (д.) — у санаторії «Зірочка».
Відповідь:140 дітей було в санаторії «Сонечко», 125 дітей у санаторії «Зірочка».
2. Усні обчислення
Гра «Ланцюжок»
Знайдіть добуток чисел 17 і 20; збільште в 2 рази; збільште на 2; зменште у 2 рази; зменште на 2; дізнайтеся, у скільки разів отримане число більше, ніж 3; дізнайтеся, на скільки отримане число більше, ніж 3; знайдіть добуток отриманого числа і 6; знайдіть частку від ділення отриманого числа на 10; зменште у 22 рази; збільште в 150 разів; збільште на 150.
Відповіді:340; 680; 682; 341; 339; 113; 110; 660; 66; 3; 450; 600.
3. Математичний диктант
- Знайдіть 1/2 від 480; 5/8 від 88; 3/8 від 480.
- Запишіть у хвилинах 2/3 години.
- Запишіть у сантиметрах 4/5 метра.
- За 2 години вертоліт пролетів 600 км. З якою швидкістю летів вертоліт?
- Поштовий голуб летів 3 год зі швидкістю 90 км/год. Яку відстань він пролетів?
Відповіді:240; 55; 180; 40 хв; 80 см; 300 км/год; 270 км.
4. Повідомлення теми і мети уроку
III. РОБОТА НАД НОВИМ МАТЕРІАЛОМ
1. Робота за підручником (с. 152)
Завдання 959
— У чому полягає головна відмінність письмового множення на трицифрове число? (Перший множник множимо на число сотень другого множника, отримуємо  третій  неповний  добуток.  Записувати  його  починаємо  під  сотнями.)
2. Фізкультхвилинка
IV. ЗАКРІПЛЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1. Робота за підручником (с. 152)
Завдання 960 (письмово з поясненням на дошці)
284 • 366 = 103 944;  2488 • 249 = 619 512;
568 • 475 = 269 800;  2081 • 353 = 734 593.
Завдання 961 (колективне складання виразу та знаходження його значення)
137 • 239 + 247 500 = 32 743 + 247 500 = 280 243.
2. Пальчикова гімнастика
V. РОЗВИТОК МАТЕМАТИЧНИХ ЗНАНЬ. РОБОТА ЗА ПІДРУЧНИКОМ (с. 152–153)
Завдання 962 (коментоване розв’язування по діях)
Розв’язання
1) 900 : 15 = 60 (км/год) — швидкість вантажного автомобіля;
2) 900 : 10 = 90 (км/год) — швидкість легкового автомобіля;
3) 90 + 60 = 150 (км/год) — загальна швидкість;
4) 900 : 150 = 6 (год) — зустрінуться.
Відповідь:через 6 годин після виїзду автомобілі зустрілись.
Завдання 963 (колективно)
Учитель пропонує на дошці зробити креслення до задачі.
Із  двох  міст,  відстань  між  якими  540  км,  виїхали  назустріч  один  одному два вантажних автомобілі. Швидкість одного 42 км/год, швидкість другого — 48 км/год. Через скільки годин вони зустрінуться?
Розв’язання
540 : (42 + 48) = 540 : 90 = 6 (год)
Відповідь:через 6 годин автомобілі зустрінуться.
Завдання 964 (робота в парах)
100 – (16 • 6 + 4) : 25 = 96
400 – 480 : 6 + 180 = 500
(120 + 80) : (100 : 10) • 5 = 100
2800 : (40 : 2) – 70 • 2 = 0
Завдання 965 (коментовано)
Розв’язання
1) 1 год = 60 хв
60 : 15 = 4 (хв) — витрачає на 1 км шляху;
2) Щоб вигравати по одній хвилині, треба на 1 км витрачати 4 – 1 = 3 (хв);
3) 60 : 3 = 20 (р.) — більше 60 хв, ніж 3 хв.
Отже, швидкість за 60 хв буде у 20 разів більша.
1 • 20 = 20 (км/год)
4) 20 – 15 = 5 (км/год) — треба збільшити швидкість.
Відповідь: на  5  км/год  йому  треба  збільшити  швидкість,  щоб  на  кожному 
кілометрі вигравати по 1 хв.
VI. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ
— Що нового дізналися на уроці?
— Яке завдання було найцікавішим?
VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Завдання 966; 967 (с. 153).

Немає коментарів:

Дописати коментар