середа, 9 березня 2016 р.

Математика 4 клас ДІЛЕННЯ БАГАТОЦИФРОВИХ ЧИСЕЛ НА ДВОЦИФРОВІ. ЗАДАЧІ НА ЗНАХОДЖЕННЯ СЕРЕДНЬОГО АРИФМЕТИЧНОГО

ДІЛЕННЯ БАГАТОЦИФРОВИХ ЧИСЕЛ НА ДВОЦИФРОВІ. ЗАДАЧІ НА ЗНАХОДЖЕННЯ СЕРЕДНЬОГО АРИФМЕТИЧНОГО
Мета: виробляти в учнів навички письмового ділення чисел; опрацювати задачі на знаходження середнього арифметичного; розвивати мислення; виховувати інтерес до предмета.
Хід уроку
I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
II. КОНТРОЛЬ, КОРЕКЦІЯ І ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ
1. Перевірка домашнього завдання
Завдання 1011
1) 42 – 29 = 13 (міш.) — зібрали з другої ділянки;
2) 715 : 13 = 55 (кг) — в одному мішку;
3) 42 • 55 = 2310 (кг) — з першої ділянки;
4) 29 • 55 = 1595 (кг) — з другої ділянки.
Відповідь: 2310 кг цибулі зібрали з першої ділянки і 1595 кг з другої ділянки.
Завдання 1012
4505 : 85 = 53;
162 • 67 = 10 854;
5418 : 43 = 126;
407 • 89 = 36 223;
3 м : 25 см = 300 см : 25 см = 12;
2 т : 25 кг = 2000 кг : 25 кг = 80;
10 т – 10 кг = 10 000 кг – 10 кг = 9990 кг;
10 м – 10 см = 1000 см – 10 см = 990 см = 9 м 90 см.
2. Усні обчислення
Робота в групах
Кожна група отримує текст завдання. Перемагає група, яка першою дасть правильну відповідь.
- Сума чотирьох чисел дорівнює 50. Якщо до першого числа додати 4, від другого відняти 4, третє помножити на 4, а друге розділити на 4, то всі чотири результати будуть рівні між собою. Що це за числа? (Перше число—4; друге—12, третє—2; четверте—32; результат—8.)
3. Математичний диктант
- Знайдіть суму чисел 750 і 50.
- Запишіть в метрах 7/10 кілометра.
- Учень прочитав 8 сторінок, що становить 1/10 книги. Скільки сторінок у книзі?
- Знайдіть частку 4 ц і 200 кг.
- Подвойте число 715.
- Яке число на 340 менше, ніж 900?
- На скільки частка чисел 700 і 350 менше 10?
- Задумане  число  помножили  на  90  і отримали  3600.  Яке  число  задумали?
- Площа прямокутної ділянки 100 м2, довжина — 4 м. Чому дорівнює шири-на ділянки?
Відповіді: 800; 700 м; 80 сторінок; 2; 1430; 560; 8; 40; 25 м.
4. Повідомлення теми і мети уроку
III. РОБОТА НАД ТЕМОЮ УРОКУ
1. Робота за підручником (с. 159–160)
Завдання 1013 (усно)
Завдання 1014 (робота в парах)
(28 + 30 + 32 + 44 + 26) : 5 = 32.
Завдання 1015 (фронтально)
Розв’язання
1) 144 – 34 = 110 (км) — до Києва;
2) 306 + 34 = 340 (км) — до Харкова.
Відповідь: до Києва буде 110 км, а до Харкова — 340 км. Тут спостерігаємо таку властивість суми: якщо від одного з доданків відняти, а до другого додати одне й те саме число, то сума не зміниться.
2. Фізкультхвилинка
3. Самостійна робота
Завдання 1016 (самостійно)
Розв’язання
1) 30 • 3 = 90 (кг) — з 3 ар;
2) 50 • 2 = 100 (кг) — з 2 ар;
3) 100 + 90 = 190 (кг) — з ділянки;
4) 3 + 2 = 5 (ар) — усього;
5) 190 : 5 = 38 (кг) — з одного ара середня урожайність.
Відповідь: 38 кг — середня урожайність пшениці з 1 ара.
4. Геометричний матеріал
Завдання 1017 (фронтально)
а) Прямокутні трикутники: 1; 3; 5; 10; 9; 8; гострокутні: 2; 4; 7; 6.
б) Рівносторонні: 2; рівнобедрені: 3; 4; 5; 10; 9; 8; 7; 6; різносторонні: 1.
IV. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ
— Що нового дізналися на уроці?
— Яке завдання було найцікавішим?
V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Завдання 1018; 1019 (с. 160).

Немає коментарів:

Дописати коментар