середа, 9 березня 2016 р.

Математика 4 клас ДІЛЕННЯ ТРИЦИФРОВИХ ЧИСЕЛ НА ДВОЦИФРОВІ З ОСТАЧЕЮ У ВИПАДКУ ДВОЦИФРОВОЇ ЧАСТКИ. ЗАДАЧІ НА ЗНАХОДЖЕННЯ СЕРЕДНЬОГО АРИФМЕТИЧНОГО (ознайомлення)

ДІЛЕННЯ ТРИЦИФРОВИХ ЧИСЕЛ НА ДВОЦИФРОВІ З ОСТАЧЕЮ У ВИПАДКУ ДВОЦИФРОВОЇ ЧАСТКИ. ЗАДАЧІ НА ЗНАХОДЖЕННЯ СЕРЕДНЬОГО АРИФМЕТИЧНОГО (ознайомлення)
Мета: ознайомити з діленням трицифрових чисел на двоцифрові з остачею у випадку двоцифрової частки, із задачами на знаходження середнього арифметичного; закріплювати вміння розв’язувати ускладнені задачі на знаходження четвертого пропорційного; вдосконалювати обчислювальні навички; розвивати мислення; виховувати уважність.
Хід уроку
I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
II. КОНТРОЛЬ, КОРЕКЦІЯ І ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ
1. Перевірка домашнього завдання
Завдання 985
402 : 67 = 6;                305 : 43 = 7 (ост. 4);
511 : 73 = 7;             529 : 85 = 6 (ост. 19);
2 км : 400 м = 2000 м : 400 м = 5;
8 м 4 дм • 5 = 84 дм • 5 = 420 дм = 42 м;
5 т – 5 кг = 5000 кг – 5 кг = 4995 кг = 4 т 995 кг;
3 т – 3 кг = 3000 кг – 3 кг = 2997 кг = 2 т 997 кг.
Завдання 986
Розв’язання
(a + k) • 5 (машин).
Відповідь:(a + k) • 5 машин склала бригада.
2. Усні обчислення
Гра «Кругові приклади»
360 : 6        330 : 3           240 + 90        120 + 180
60 • 10        300 – 60        600 – 480      110 + 250
(360 : 6 = 60; 60 • 10 = 600; 600 – 480 = 120; 120 + 180 = 300; 300 – 60 = 240; 240 + 90 = 330; 330 : 3 = 110; 110 + 250 = 360)
3. Математичний диктант
- Збільште 3120 на 80 сотень.
- Перший множник 42, другий — 20. Чому дорівнює добуток?
- Яке число менше 720 на 100?
- Збільшіть число 920 на 80.
- Бамбук — трав’яниста рослина, яка росте в Африці, за один день виростає на 50 см. На скільки сантиметрів виростає бамбук за тиждень?
- Скільки років може прожити береза , якщо 1/5 її життя дорівнює 50 рокам?
- В одному будинку 150 квартир. Скільки квартир у п’яти таких будинках?
Відповіді:11120; 840; 620; 1000; 350 см; 250 років; 750 квартир.
4. Робота за підручником (с. 157)
Завдання 993 (усно)
5. Повідомлення теми і мети уроку
III. РОБОТА НАД НОВИМ МАТЕРІАЛОМ
1. Робота за підручником (с. 155)
Завдання 987
2. Фізкультхвилинка
IV. ЗАКРІПЛЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1. Письмове виконання завдань з поясненням на дошці
Завдання 988.
785 : 23 = 34 (ост. 3);           438 : 12 = 36 (ост. 6);
356 : 34 = 10 (ост. 16);         1252 : 26 = 48 (ост. 4).
2. Зарядка для очей
V. РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ЗАДАЧ
Завдання 989 (з поясненням на дошці)
Розв’язання
1) 1 ц 23 кг • 8 = 123 • 8 = 984 (кг) — маса 8 білуг;
2) 984 : 12 = 82 (кг) — маса одного осетра.
Відповідь:82 кг — маса одного осетра.
Завдання 990 (з коментуванням)
Розв’язання
1 спосіб
1) 222 : 37 = 6 (м) — купили тканини;
2) 6 : 3 = 2 (с.) — можна пошити.
Відповідь:2 сукні можна пошити.
2 спосіб
1) 37 • 3 = 111 (грн) — коштує тканина на одну сукню;
2) 222 : 111 = 2 (с.) — можна пошити.
Відповідь:2 сукні можна пошити.
Завдання 991 (усно)
Завдання 992 (з поясненням на дошці)
Розв’язання
1) 2 кг 200 г + 1 кг 600 г = 3 кг 800 г — маса двох кролів;
2) 3 кг 800 г : 2 = 3800 : 2 = 1 кг 900 г — середня маса.
Відповідь:1 кг 900 г — середня маса кролів.
VI. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ
— Що нового дізналися на уроці?
— Яке завдання було найцікавішим?
VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Завдання 994; 995 (с. 157).

Немає коментарів:

Дописати коментар