середа, 9 березня 2016 р.

Математика 4 клас ДІЛЕННЯ БАГАТОЦИФРОВИХ ЧИСЕЛ НА ТРИЦИФРОВЕ ЧИСЛО. ЗАДАЧІ НА ЗВЕДЕННЯ ДО ОДИНИЦІ З БУКВЕНИМИ ДАНИМИ

ДІЛЕННЯ БАГАТОЦИФРОВИХ ЧИСЕЛ НА ТРИЦИФРОВЕ ЧИСЛО. ЗАДАЧІ НА ЗВЕДЕННЯ ДО ОДИНИЦІ З БУКВЕНИМИ ДАНИМИ
Мета: ознайомити учнів з діленням багатоцифрових чисел на трицифрове число, коли в частці є нуль; закріплювати вміння розв’язувати задачі; вдосконалювати обчислювальні навички; виховувати уважність.
Хід уроку
I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
II. КОНТРОЛЬ, КОРЕКЦІЯ І ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ
1. Перевірка домашнього завдання
Завдання 1091
1) (4752 + 6840) : 2 = 11 592 : 2 = 5796;
2) 9280 – 33 048 : 54 = 9280 – 612 = 8668.
Завдання 1092
Розв’язання
1) 3128 – 680 = 2448 (л) — налили в бідони;
2) 2448 : 34 = 72 (бид.) — потрібно.
Відповідь: 72 бідони наповнили молоком.
2. Усні обчислення «Ланцюжок»
— Множники  220  і 3.  Знайдіть  добуток.  На  скільки  потрібно  збільшити отриманий  добуток,  щоб  отримати  1000?  Знайдіть  різницю  отриманого  числа і 280; цю різницю збільште в 30 разів; зменште у 2 рази; розділіть на 2; дізнайтеся, у скільки разів отримане число більше, ніж 45; збільште на таку саму кількість  одиниць;  отримане  число  —  множник,  другий  множник  у 2  рази  менше; знайдіть  добуток;  розділіть  на  40;  помножте  на  19;  знайдіть  наступне  число.
Відповіді: 660; 340; 60; 1800; 900; 450; 10; 20; 200; 5; 95; 96.
3. Математичний диктант
- Знайдіть 2/3 від 150 грн; 4/5 від 100 м; 3/100 від 3500 кг; 5/8 від 640 км.
- Знайдіть піврізниці чисел 1800 і 900.
- Число 70 візьміть доданком 90 разів.
- Якщо задумане число зменшити на 215, то отримаємо 750. Яке число заду-мали?
- Частку чисел 408 і 4 збільште на 48.
Відповіді: 100 грн; 80 м; 105 кг; 400 км; 450; 6300; 965; 150.
4. Повідомлення теми і мети уроку
III. РОБОТА НАД НОВИМ МАТЕРІАЛОМ
1. Робота за підручником (с. 168)
Завдання 1093
2. Фізкультхвилинка
IV. РОЗВИТОК МАТЕМАТИЧНИХ ЗНАНЬ
1. Робота за підручником (с. 169)
Завдання 1094 (самостійно)
36 • 28 : 24 = 1008 : 24 = 42;
(36 + 28) • 24 = 64 • 24 = 1536;
6048 : 72 : 12 = 84 : 12 = 7;
6048 : (72 : 12) = 6048 : 6 = 1008;
4085 + 32 • 85 = 4085 + 2720 = 6805;
(4085 + 32) • 85 = 4117 • 85 = 349 945.
Завдання 1095 (робота в парі)
27 • 9 • 3 = 729       27 : 9 : 3 = 1
27 + 9 • 3 = 54        27 • 9 – 3 = 240
27 : 9 • 3 = 9          (27 + 9) : 3 = 12
2. Гімнастика для очей
3. Продовження роботи за підручником
Завдання 1096 (складання задачі — колективно, розв’язування — самостійно)
З ділянки зібрали 500 кг огірків. В один магазин відправили 40 кг огірків, у другий — у 5 разів більше, ніж у перший. Скільки кілограмів огірків залишилось?
Розв’язання
1) 40 • 5 = 200 (кг) — у другий магазин;
2) 200 + 40 = 240 (кг) — в обидва магазини;
3) 500 – 240 = 260 (кг) — залишилось.
Відповідь: 260 кг огірків залишилось.
Завдання 1097 (колективно)
— Поясніть, що позначає кожна буква в умові завдання. Заповніть стисло умову задачі.
а грн — bз.
9 грн — ? з.
— Запишіть розв’язання задачі виразом.
9 : (а : b) (з.)
Відповідь:9 : (а : b) зошитів можна купити за 9 грн.
Завдання 1098 (самостійно)
Розв’язання
1) 1 год = 60 хв;
60 : 4 • 3 = 45 (хв) — триває один урок;
2) 60 : 6 • 1 = 10 (хв) — триває одна перерва;
3) 45 • 3 = 135 (хв) — тривають три уроки;
135 хв = 2 год 15 хв;
4) 10 • 2 = 20 (хв) — тривають дві перерви;
5) 2 год 15 х. + 20 хв = 2 год 35 хв — три уроки і дві перерви разом.
Відповідь:2 год 35 хв тривають три уроки і дві перерви.
V. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ
— Закінчіть речення.
- Сьогодні на уроці я вчився...
- Легко і зрозуміло мені було...
- Труднощі виникли під час...
VІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Завдання 1099; 1100 (с. 169).

Немає коментарів:

Дописати коментар