середа, 9 березня 2016 р.

Математика 4 клас МНОЖЕННЯ БАГАТОЦИФРОВИХ ЧИСЕЛ НА ТРИЦИФРОВІ ВИДУ 1578 • 403. ЗАДАЧІ НА РУХ І ЗНАХОДЖЕННЯ ПЛОЩІ

МНОЖЕННЯ БАГАТОЦИФРОВИХ ЧИСЕЛ НА ТРИЦИФРОВІ ВИДУ 1578 • 403. ЗАДАЧІ НА РУХ І ЗНАХОДЖЕННЯ ПЛОЩІ
Мета: вчити учнів виконувати і пояснювати письмове множення у випадках, коли один множник містить у середині запису нуль (нулі); закріплювати вміння розв’язувати задачі на рух і на знаходження площі; виховувати інтерес до вивчення математики.
Хід уроку
I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
II. КОНТРОЛЬ, КОРЕКЦІЯ І ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ
1. Перевірка домашнього завдання
1240 • 24 = 29 760;                  938 : 67 = 14;
1240 • 324 = 401 760;              714 : 7 = 102;
907 • 28 – 48 000 : 2 = 25 396 – 24 000 = 1396;
(907 • 28 – 4800) : 2 = (25 396 – 4800) : 2 = 20 596 : 2 = 10 298.
Розв’язання
1) 7 – 2 = 5 (міш.) — різниця;
2) 4 ц 20 кг : 5 = 420 : 5 = 84 (кг) — в 1 мішку;
3) 2 • 84 = 168 (кг) — у 2 мішках;
4) 7 • 84 = 588 (кг) — у 7 мішках;
5) 168 + 588 = 756 (кг) — усього.
756 кг = 7 ц 56 кг.
Відповідь:7 ц 56 кг зерна всього в мішках.
2. Самостійна робота 
1 варіант 
1. Задача 
Зібрали 960 кг картоплі і 320 кг моркви. Картоплі вийшло на 8 мішків більше, ніж моркви. Скільки було мішків картоплі і скільки моркви? 
2. 3870 • 26 372 160 : 80 1200 : (200 – 140) 
7 кг 750 г • 56 12 ц : 60 кг 67 380 + 40 700 – 4071 
3. Довжина прямокутної ділянки 119 дм, а ширина — на 54 км менше. Знайдіть площу ділянки. 
2 варіант 
1. Задача. 
В один магазин привезли 24 мішки картоплі, а в інший — 28 мішків. У другий магазин привезли на 160 кг більше, ніж у перший. Скільки картоплі привезли в кожен магазин? 
2. 4750 • 34 82 800 : 60 3600 : (40 + 50) 
8 т 250 кг • 42 16 м : 40 см 1270 + 3200 : 80 – 784 
3. Ширина прямокутної ділянки 56 м, а довжина — на 49 м більше. Знайдіть площу ділянки. 
Перевірка самостійної роботи 
1варіант 
1. Задача. 
1) 960 – 320 = 640 (кг) — картоплі в 8 мішках; 
2) 640 : 8 = 80 (кг) — місткість мішка; 
3) 960 : 80 = 12 (мішків) — картоплі; 
4) 320 : 80 = 4 (мішки) — моркви. 
Відповідь: зібрали 12 мішків картоплі, 4 мішки моркви. 
2. 3870 • 26 = 100 620              7 кг 750 г • 56 = 434 000 г = 434 кг 
372 160 : 80 = 4652             12 ц : 60 кг = 1200 кг : 60 кг = 20 
1200 : (200 – 140) = 20        67 380 + 40 700 – 4071 = 104 009 
3. 1) 119 – 54 = 65 (м) — ширина ділянки; 
2) 119 • 65 – 7735 (м2) — площа ділянки. 
Відповідь: 7735 м2 — площа ділянки. 
2 варіант 
1. Задача. 
1) 28 – 24 = 4 (мішки) — 160 кг картоплі; 
2) 160 : 4 = 40 (кг) — картоплі в одному мішку; 
3) 40 • 24 = 960 (кг) — привезли в перший магазин; 
4) 40 • 28 = 1120 (кг) — привезли в другий магазин. 
Відповідь: у перший магазин привезли 960 кг картоплі, а в другий — 1120 кг картоплі. 
2. 4750 • 34 = 161 500             8 т 250 кг • 42 = 346 т 500 кг 
82 800 : 60 = 1380              16 м : 40 см = 1600 см : 40 см = 40 
3600 : (40 + 50) = 40          1270 + 3200 : 80 – 784 = 526 
3. 1) 56 + 49 = 105 (м) — довжина ділянки; 
2) 105 • 56 = 5880 м2 — площа ділянки. 
Відповідь: 5880 м2 — площа ділянки. 

3. Гімнастика для очей
4. Перевірка самостійної роботи 
Перевірка самостійної роботи 
1варіант 
1. Задача. 
1) 960 – 320 = 640 (кг) — картоплі в 8 мішках; 
2) 640 : 8 = 80 (кг) — місткість мішка; 
3) 960 : 80 = 12 (мішків) — картоплі; 
4) 320 : 80 = 4 (мішки) — моркви. 
Відповідь: зібрали 12 мішків картоплі, 4 мішки моркви. 
2. 3870 • 26 = 100 620              7 кг 750 г • 56 = 434 000 г = 434 кг 
372 160 : 80 = 4652             12 ц : 60 кг = 1200 кг : 60 кг = 20 
1200 : (200 – 140) = 20        67 380 + 40 700 – 4071 = 104 009 
3. 1) 119 – 54 = 65 (м) — ширина ділянки; 
2) 119 • 65 – 7735 (м2) — площа ділянки. 
Відповідь: 7735 м2 — площа ділянки. 
2 варіант 
1. Задача. 
1) 28 – 24 = 4 (мішки) — 160 кг картоплі; 
2) 160 : 4 = 40 (кг) — картоплі в одному мішку; 
3) 40 • 24 = 960 (кг) — привезли в перший магазин; 
4) 40 • 28 = 1120 (кг) — привезли в другий магазин. 
Відповідь: у перший магазин привезли 960 кг картоплі, а в другий — 1120 кг картоплі. 
2. 4750 • 34 = 161 500             8 т 250 кг • 42 = 346 т 500 кг 
82 800 : 60 = 1380              16 м : 40 см = 1600 см : 40 см = 40 
3600 : (40 + 50) = 40          1270 + 3200 : 80 – 784 = 526 
3. 1) 56 + 49 = 105 (м) — довжина ділянки; 
2) 105 • 56 = 5880 м2 — площа ділянки. 
Відповідь: 5880 м2 — площа ділянки. 
5. Робота за підручником (с. 153)
Завдання 968 (усно)
6. Повідомлення теми і мети уроку
III. РОБОТА НАД НОВИМ МАТЕРІАЛОМ
1. Робота за підручником (с. 153)
Завдання 969
- Чому другий неповний добуток у першому прикладі підписано під десятками, а в другому прикладі — під сотнями?
- Чому  в другому  прикладі  множимо  на  трицифрове  число,  а неповних  добутків два?
2. Фізкультхвилинка
IV. ЗАКРІПЛЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1. Письмове виконання завдань з поясненням на дошці
Завдання 970
1243 • 207 = 257 301;   4054 • 104 = 421 616;
2517 • 305 = 767 685;   420 • 607 = 254 940.
2. Гімнастика для очей
V. РОЗВИТОК МАТЕМАТИЧНИХ ЗНАНЬ. РОБОТА ЗА ПІДРУЧНИКОМ (с. 153)
Завдання 971
Учні записують задачу схематично. Один учень працює біля дошки.
1) 695 • 3 = 2085 (км) — пролетів літак за 3 год;
2) 642 • 2 = 1284 (км) — пролетів літак за 2 год;
3) 2085 + 1284 = 3369 (км) — всього пролетів літак;
4) 4500 – 3369 = 1131 (км) — залишилось.
Відповідь:1131 км залишилося пролетіти літаку.
Завдання 972
Усно складається план розв’язання задачі. Розв’язання задачі — самостійно, з подальшою взаємоперевіркою.
Розв’язання
1) 120 • 46 = 5520 (м2) — площа першої ділянки;
2) 5520 : 80 = 69 (м) — ширина другої ділянки.
Завдання 973
Розв’язання
1) 36 : 3 = 12 (км/год) — швидкість велосипедиста;
2) 12 – 3 = 9 (км/год) — швидкість на зворотньому шляху;
3) 36 : 9 = 4 (год) — на зворотний шлях.
Вираз: 36 : (36 : 3 – 3).
Відповідь:4 години витратив велосипедист на зворотний шлях.
Завдання 974 (з поясненням на дошці)
240 ≤ x< 35 • 10                560 : 70 < x ≤240 – 70
240 ≤ x< 350                     8 < x ≤170
Найбільше — 349; найменше — 240.  Найбільше — 170; найменше — 9.
Відповідь:69 м — ширина другої ділянки.
VI. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ
— Продовжіть речення.
- Сьогодні на уроці я вчився...
- Найкраще мені вдалося...
- Складно було...
- Хочу ще краще навчитися...
VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Завдання 975; 976 (с. 154).

Немає коментарів:

Дописати коментар